هیکن اشی
احتمالاً با سه نوع از نمودارهای مالی محبوب آشنا هستید:
نمودار خطی (Line Chart)، میلهای (Bar Chart) و شمعی (Candlestick Chart). یک نوع جدید از نمودارها هم وجود دارد که از روش کاملاً جدیدی برای نمایش حرکات قیمت استفاده میکند.
در نگاه اول، کندل هیکن آشی بسیار به نمودار شمعی ژاپنی سنتی شبیه به نظر میرسد.
اما تفاوت این نمودار با نمودار شمعی ژاپنی در روش محاسبه و رسم کندلها بر روی نمودار است.
کندلهای ژاپنی به تریدرها در یافتن نقاط ورودی مناسب کمک میکنند؛ زیرا به وضوح برگشتهای بالقوه (مانند شوتینگ استار) یا شکست معتبر (مانند کندل ماربوزو صعودی که بالاتر از سطح مقاومت بسته میشود) را نشان میدهند.
اما زمانی که در حال معامله هستید چه؟ استفاده از کندلهای هیکن آشی میتواند به تریدرها در تصمیمگیری برای باقیماندن یا خروج از معامله کمک کند. کندلهای هیکن آشی باعث بهبود درک از نمودارهای کندلی میشوند و به تریدرها که میخواهند بفهمند چه زمانی در یک روند قوی در معامله باقی بمانند و چه زمانی از یک روند ضعیفشده خارج شوند، کمک میکنند. در واقع، هیکن آشی تکنیکی اصلاح شده از کندل شمعی ژاپنی است که نحوه نمایش قیمت را تنظیم میکند تا تریدرها با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرند که در معامله باشند یا از معامله خارج شوند. برخی تریدرها (مخصوصاً تریدرهای بلندمدت) از کندلهای هیکن آشی به عنوان جایگزین برای کندلهای شمعی ژاپنی استفاده میکنند. بعضی تریدرها هم از هر دو نوع استفاده میکنند و بین این دو جا به جا میشوند.
در زبان ژاپنی، کلمه "Heikin" به معنی "متوسط" یا "تعادل" است، و کلمه "Ashi" به معنی "میله" یا "پا" است. بنابراین، Heikin-Ashi به معنای "کندل میانگین" است.
هیکین آشی نوعی تکنیک نمودار شمعی ژاپنی است که نوسانات ناگهانی بازار را تعدیل میکند.
این تکنیک صدها سال پیش توسط “مونهیسا هوما” یک تاجر برنج اهل ساکاتای ژاپن که با عنوان پدر نمودار کندل استیک (شمعی) در نظر گرفته میشود، ایجاد شد. او متوجه شد که با ردیابی حرکت قیمت برنج در بازار، در واقع میتواند رفتار روانی سایر فعالان بازار را پیش بینی و از آن استفاده کند.
تصویر زیر نمونهای از نمودار کندلی هیکن آشی است:
در نگاه اول کندل های هیکن آشی شبیه کندل استیک معمولی است. هر کندل هیکن آشی دارای یک بدنه (Body) و دو سایه (Shadow) در بالا و پایین بدنه است.
در موارد زیر می توان از کندل های هیکن آشی استفاده نمود:
1- برای نوسانگیری در تایم فریم های بالا و بلند مدت اغلب از کندل هیکن آشی استفاده میشود. این الگوها در روزهای مثبت بازار به رنگ سفید یا سبز و در ضررها به رنگ مشکی و قرمز هستند.
2- تریدرها میتوانند به کمک کندل های هیکن آشی تشخیص دهند در صورتی که روند ادامه دار باشد، تا چه زمانی می توانند در معاملات بمانند. به طوری که بتوانند از معامله مد نظر پس از تغییر روند و معکوسشدن آن، خارج شوند.
3- مقایسه انواع کندل هیکن آشی معمولاً با دادههای کندلی قبل از خود صورت می گیرد. با توجه به معنی کندلهای هیکن آشی می توان به این نتیجه رسید که این کندل ضمن نشان دادن اطلاعات میانگین حرکت قیمتی به کاربران، می تواند Market Noise یا همان دادههای اضافی موسوم به نویز را فیلتر کند.
در این بخش، تفاوتهای بین نمودار شمعی ژاپنی و نمودار هیکن آشی را با استفاده از نمودارهای واقعی مورد بررسی قرار دادهایم.
نمودار روزانه جفت ارز پوند به ین را با نمودار شمعی ژاپنی مشاهده میفرمایید:
همچنین، نگاهی به همان جفت ارز با نمودار هیکن آشی:
حالا، اجازه دهید هر دو نمودار را کنار هم قرار دهیم:
در سمت چپ تصویر، نمودار شمعی ژاپنی قرار دارد و در سمت راست، هیکن آشی. همانطور که در نمودار سمت راست مشاهده میکنید، حرکتهای جهتدار بهگونهای صاف میشوند که در نمودار سمت چپ وجود ندارد. در نمودار شمعی ژاپنی، کندلها اغلب از سبز به قرمز (بالا یا پایین) تغییر میکنند که میتواند درک آنها را دشوار کند. از طرفی، نمودار هیکین آشی کندلهای رنگی متوالی بیشتری را نشان میدهد و به تریدرها کمک میکند تا حرکات قیمت گذشته را راحتتر شناسایی کنند. برخلاف نمودار شمعی ژاپنی که حتی اگر قیمت به شدت در یک جهت در حال حرکت باشد، رنگ کندلها درحال تغییر است، در نمودارهای هیکن آشی میبینید که کندلها در طول یک روند صعودی سبز و در یک روند نزولی به رنگ قرمز باقی میمانند.
مجددا به دو نمودار شمعی ژاپنی و هیکین آشی نگاه کنید:
بهوضوح میبینید که حرکات قیمت در نمودار هیکین آشی بسیار روانتر است.
به همین دلیل است که برخی از تریدرهای فارکس ترجیح میدهند تا از نمودار هیکن آشی استفاده کنند. زیرا این نمودار نویزها را کاهش میدهد و به آنها اجازه میدهد تا روندها را با وضوح بیشتری تجزیه و تحلیل کنند.
چیزی که نمودار هیکن آشی را از نمودار نمودار شمعی ژاپنی در تحلیل تکنیکال متمایز میکند، نحوه نمایش قیمت از نظر باز و بسته شدن کندلها است.
اگر به نمودار هیکین آشی دقت کنید، متوجه خواهید شد که هر یک از کندلها در این نمودار از وسط کندل قبلی خود شروع میشود و نه از سطح بستهشدن کندل قبلی.
تفاوت اصلی این دو نمودار در نحوه محاسبه قیمتهای آغازین، پایانی، بیشترین و کمترین است. این موضوع باعث میشود که ظاهر و عملکرد آنها متفاوت باشد.
این مقایسه از جنبههایی نظیر نحوه محاسبه قیمت، رنگ کندلها، سطح نویز، قیمت پایانی، قیمت آغازین و شکاف قیمتی بررسی شده است.
نمودار شمعی ژاپنی معمولاً برای شناسایی نقاط ورود به معامله بهکار میرود، درحالیکه هیکن آشی برای زمانبندی خروج از معامله در نظر گرفته میشود.
همانطور که ذکر شد ممکن است نمودار هیکن آشی برای یک تازهکار، مانند یک نمودار کندل استیک ژاپنی معمولی بهنظر برسد اما آنها با یکدیگر متفاوتند! درواقع مانند این است که بتوانید تفاوت بین یک سگ و گرگ را تشخیص دهید!
زیبا و دوست داشتنی به نظر می رسد درست است؟ بی خطر به نظر می رسد؟
مثل اینکه میخوای بغلش کنی؟
آیا این سگ هاسکی است یا گرگ؟
قبل از اینکه بخواهید آن را نوازش کنید بهتر است ابتدا به درستی این تفاوت را تشخیص دهید وگرنه ممکن است خون همهجا را فرا بگیرد!
نمودارهای هیکن آشی و نمودارهای کندل استیک ژاپنی نیز به همین صورت هستند. بهتر است بتوانید آنها را از یکدیگر تشخیص دهید وگرنه ممکن است حساب معاملاتی شما قرمز رنگ شود!
هر کندل در نمودارهای کندل استیک ژاپنی، نشاندهنده قیمت باز شدن کندل “Open”، بستهشدن “Close”، بالاترین قیمت “High” و پایینترین قیمت “Low” در دوره زمانی جاری است.
در نمودارهای کندل استیک هیکن آشی، هر کندل نه تنها شامل حرکت قیمت در دوره زمانی جاری، بلکه شامل اطلاعات قیمت از گذشته نیز میشود.
خب برای یادگیری نحوه محاسبه کندلهای هیکن آشی، ابتدا بیایید نمودار هیکن آشی جفت ارز پوند/ین را به عنوان مرجع در نظر بگیریم:
همانطور که میبینید این نمودار شبیه به نمودار کندل استیک ژاپنی سنتی است؛ با این تفاوت که محاسبه باز و بسته شدن کندلها در آن متفاوت است. درست مانند یک کندل معمولی ژاپنی، هر کندل هیکن آشی دارای یک قیمت باز، بسته، بالا و پایین است. این بدان معناست که یک کندل هیکن آشی نیز از ۴ بخش تشکیل شده است: قیمت Open کندل هیکن آشی برابر با نقطه میانی کندل قبلی است. اگر به نمودار دقت کنید، متوجه خواهید شد که هر کندل جدید از وسط کندل قبلی شروع میشود.
باز = [(قیمت باز شمع قبلی) + (قیمت بسته شمع قبلی)] / 2
قیمت Close هر کندل هیکین آشی برابر است با میانگین چهار پارامتر: قیمت باز، بسته، بالا و پایین هر کندل.
بستن = (باز + زیاد + کم + بستن) / 4
سقف کندل High هیکن آشی، بالاترین قیمت ثبت شده است که میتواند بلندترین شدو، قیمت باز شدن و قیمت بسته شدن باشد. (هرکدام که بالاتر باشد)
بالا = حداکثر قیمت رسیده است
کف کندل Low هیکین آشی، کمترین قیمت ثبت شده است که میتواند کوتاهترین شدو، قیمت باز شدن و قیمت بسته شدن باشد. (هرکدام که پایینتر باشد)
کم = حداقل قیمت رسیده است
هدف کلی کندلهای هیکین آشی، فیلتر کردن و گرفتن نویزهای قیمتی است.
بیشتر نویزهای بازار که در نمودارهای کندل استیک ژاپنی قابل مشاهده هستند، توسط نمودار هیکن آشی به حداقل میرسد.
در اینجا خلاصه ای از فرمول هیکن آشی آمده است:
سقف High: حداکثر قیمت ثبتشده، باز یا بسته شدن.
کف Low: حداقل قیمت ثبتشده، باز یا بسته شدن.
قیمت باز شدن Open: (قیمت باز شدن کندل قبلی + قیمت بسته شدن کندل قبلی) ÷ ۲
قیمت بسته شدن Close: (قیمت باز شدن Open + قیمت بسته شدن Close + بالاترین قیمت High + پایین ترین قیمت Low) ÷ ۴
همانطور که قبلاً بیان شده است، استفاده از نمودار هیکن آشی به شناسایی روند کمک میکند. کندل های هیکن آشی به تریدرها این امکان را میدهد که برای ورود، به دنبال الگوهای در حال شکلگیری باشند یا برای خروج، به دنبال نقاط بازگشت در روندهای کنونی باشند. در این بخش، به ۵ روش اصلی برای استفاده از نمودار هیکن آشی در معاملات اشاره شده است:
زمانی که رنگ کندلهای هیکن آشی از قرمز به سبز تغییر میکند، نشانگری است که قیمت ممکن است در حال صعود باشد. در این زمان اگر شما در یک معامله شورت (فروش) باشید، ممکن است بخواهید از آن خروج کنید. یا اگر در یک معامله لانگ (خرید) باشید، ممکن است بخواهید به حجم پوزیشن خود اضافه کنید.
اگر تعداد زیادی از کندلها بدون شدوی پایین را مشاهده کردید، در یک روند صعودی قوی هستید. در این حالت باید در پوزیشنهای لانگ خود باقی بمانید تا زمانی که کندلهای هیکن آشی از سبز به قرمز تغییر رنگ دهند. تا زمانی که شدوهای پایین در کندلها ظاهر نشدهاند، در روند صعودی باقی بمانید و به سودهای خود اجازه رشد دهید.
در این حالت پوزیشنی برخلاف روند فعلی باز کنید زیرا روند ممکن است به پایان برسد. به خاطر داشته باشید که تغییر رنگ کندل بعدی به معنای پایاین یک روند نیست، بلکه فقط میتواند یک مکث باشد.
زمانی که رنگ کندلهای هیکن آشی از سبز به قرمز تغییر مییابد، نشانه آن است که قیمت ممکن است در آستانه نزول باشد. در این زمان اگر شما در یک معامله لانگ (خرید) باشید، ممکن است بخواهید از آن خروج کنید. یا اگر در یک معامله شورت (فروش) باشید، ممکن است بخواهید به حجم پوزیشن خود اضافه کنید.
به کندلهای بدون شدوی بالا دقت کنید. این یک روند نزولی قوی است. در این حالت باید در پوزیشنهای شورت خود باقی بمانید تا زمانی که کندلهای هیکن آشی از قرمز به سبز تغییر رنگ دهند. تا زمانی که شدوی بالا در کندلها ظاهر نشدهاند، در روند نزولی باقی بمانید و به سودهای خود اجازه رشد دهید.
متأسفانه، هیکن آشی جام مقدس نیست.
هیکین آشی قطعاً صدای سلین دیون نیست که تکمیل باشد.
درست مانند هر ابزار دیگری که برای تجزیه و تحلیل تکنیکال استفاده می شود، Heikin Ashi مفید است اما دارای نقاط ضعف یا محدودیت هایی است .
بیایید مرور کنیم که این محدودیت ها چیست.
گرچه کندل های شمعی ژاپنی از قیمت های واقعی بر گرفته شده اند، اما کندل های هیکین آشی چنین نیستند.
از آنجا که کندل های هیکن آشی بصورت میانگین هستند ، قیمت دقیق باز شدن و بسته شدن را برای یک بازه زمانی خاص نشان نمی دهند.
بیایید یک مثال واقعی را بررسی کنیم.
در اینجا نمودار هیکن اشی از یورو/دلار در بازه زمانی روزانه (1D) ارائه شده است:
روی آخرین کندل تمرکز کنید. چند نکته قابل توجه:
حال بیایید با استفاده از یک نمودار شمعی ژاپنی نمودار روزانه یورو/دلار را بررسی کنیم:
روی آخرین کندل تمرکز کنید. چند نکته قابل توجه:
بیایید آنچه که مشاهده کردیم را بررسی کنیم:
تفاوت را می بینید؟
گرچه کندل “واقعی” سبز بسته شده ، اما هیکین آشی نشان می دهد که یورو/دلار هنوز در روند نزولی است.
اطمینان حاصل کنید که می دانید به چه قیمتی نگاه می کنید.
از آنجا که شما نمی توانید قیمت های باز شدن و بسته شدن واقعی را ببینید ، برخی از معامله گران ترجیح می دهند از نمودار هیکن اشی بیشتر به عنوان یک نماگر استفاده کنند و نه یک نمودار قیمتی.
این محدودیت مشابه محدودیت اول است.
قیمت بسته شدن در نظر بسیاری از معامله گران مهم است،
اما قیمت بسته شدن واقعی در کندل هیکین آشی نمایش داده نمی شود.
برای مرور ، نحوه محاسبه قیمت بستن شدن به شرح زیر است:
بستن = (باز + زیاد + کم + بستن) / 4
شما فقط قیمت بسته شدن میانگین را مشاهده می کنید.
اطمینان حاصل کنید که از قیمت بسته شدن واقعی و نه فقط از مقدار میانگین آن آگاه هستید.
این کار را می توان با بازگشت به یک نمودار شمعی ژاپنی به راحتی انجام داد.
از آنجا که کندل هیکن آشی به اطلاعات قیمت از دو بازه زمانی احتیاج دارد ، پیاده سازی و تنظیمات معاملاتی وقت بیشتری می برد.
این مورد در واقع برای تریدرهای بلندمدت مانند تریدرهای نوسان گیر یا تریدرهای پوزیشنی که وقت بیشتری برای تنظیمات معاملاتی خود دارند ، مسئله ای نیست.
اما ممکن است برای تریدرهای کوتاه مدت مانند تریدرها روزانه و اسکلپرها مشکل ساز شود.
برای مثال ، اسکالپرها باید از حرکات سریع قیمتی استفاده کنند، بنابراین ممکن است به این نتیجه برسند که نمودارهای هیکن آشی به اندازه کافی برای معاملات آنها مفید و موثر نیستند.